keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Minttuiset fetalihapullat ja tabbouleh



Tämä ateria sopii hyvin lähestyvään pääsiäiseen, varsinkin jos valmistaa lihapullat karitsanjauhelihasta (se olikin alkuperäinen tarkoitukseni, mutta en löytänyt karitsaa kaupasta). Feta ja minttu piristävät lihapullia ja saavat ne maistumaan vähän Kreikalta. Ohje on mausteiden suhteen vain suuntaa-antava - niitä saa siis laittaa runsaasti ja siten kuin itsestä parhaalta tuntuu. 

Couscousista ja kasviksista valmistamaani lisuketta otin nyt vapauden kutsua tabboulehiksi, vaikkei se oikeaoppista sellaista olekaan. Tabbouleh-tyylinen lisuke on ihanan raikas ja värikäs lautasella ja se myös sopii hienosti mausteisten lihapullien kaveriksi.

Hyvä lisä aterialla on kreikkalainen jukurtti, joka sitoo makuja ja toimii kivana dippinä.


Mintulla maustetut fetalihapullat


400 g jauhelihaa
sipuli
valkosipulinkynsi
1 kananmuna
1 dl korppujauhoja
1 dl vettä tai maitoa
100 g fetaa
reilu kourallinen tuoretta minttua
2 tl oreganoa
2 tl basilikaa
2 tl timjamia
2 tl rosmariinia
11/2 tl suolaa
kunnon rouhaus mustapippuria

Laita korppujauhot veteen tai maitoon turpoamaan. Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne pannulla.

Laita jauheliha kulhoon ja riko sinne kananmuna. Lisää turvonneet korppujauhot ja kuullotettu sipuli. Murusta joukkoon feta. Hienonna tuoretta minttua ja laita sekin taikinaan. Mausta taikina myös oreganolla, basilikalla, timjamilla ja rosmariinilla. Lisää suolaa ja mustapippuria. Möyhennä ainekset kunnolla sekaisin käsin. Voit paistaa pannulla koepalan ja lisätä tarvittaessa mausteita taikinaan.

Pyörittele taikinasta lihapullia ja laita ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoile kreikkalaisen jukurtin kanssa.




Tabbouleh


3 dl couscousia (tai bulguria)
3 dl vettä
kasvisfondi
2 pientä kesäkurpitsaa
puolikas punasipuli
3-4 tomaattia
reilusti tuoretta minttua
1 pienen sitruunan mehu
rouhaus mustapippuria
(ripaus suolaa)


Kiehauta vesi kattilassa ja liouota kasvisfondi siihen. Nosta kattila liedeltä ja laita couscous veteen kannen alle kypsymään muutamiksi minuuteiksi. Siirrä couscous isoon tarjoiluastiaan ja haarukoi se irtonaiseksi. 

Kuutioi kesäkurpitsat pieniksi paloiksi ja paista se kevyesti oliiviöljyssä pannulla. Leikkaa punasipuli niin pieneksi kuin mahdollista. Halkaise tomaatit ja purista ylimääräinen mehu pois. Kuutioi ne sitten pieniksi.

Sekoita edeltävät ainekset couscousin sekaan. Silppua tuoretta minttua joukkoon. Purista  sitruunan mehu joukkoon ja mausta mustapippurilla ja tarvittaessa ripauksella suolaa. Anna maustua hetken aikaa ennen tarjoamista.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti