tiistai 14. lokakuuta 2014

Kylmäsavuporo-juuressosekeitto

Syyspäivänä ei mikään lämmitä paremmin kuin pehmeä sosekeitto. Juurekset ovat vielä maukkaimmillaan ja kesän muistoja täynnä. Yksinkertaisimmillaan tämän keiton voi kyhätä lantusta, porkkanoista ja palsternakasta. Näiden lisäksi mukaan sopivat hyvin peruna ja selleri. Keiton varsinainen juju on kuitenkin kylmäsavuporotuorejuustossa, joka sointuu saumattomasti yhteen juuresten kanssa.

Tätä keittoa kelpaa lusikoida villasukat jalassa, kun ulkona sataa ropisee ja pimenee.































Kylmäsavuporo-juuressosekeitto


keskikokoinen lanttu
palsternakka
2 porkkanaa
sipuli
valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
vettä
kasvisliemikuutio
timjamia
rosmariinia
mustapippuria
250 g kylmäsavuporo-koskenlaskijaa
(suolaa)


Pilko juurekset sopiviksi kuutioiksi. Leikkaa myös sipuli ja valkosipuli. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota sipuleita ja juureksia siinä muutamia minuutteja.

Lisää kattilaan vettä juuresten peitoksi ja lisää kasvisliemikuutio. Rouhi joukkoon mustapippuria ja mausta timjamilla ja rosmariinilla. 

Anna porista, kunnes juurekset ovat pehmenneet. Ota sitten kattila liedeltä ja soseuta juurekset. Lisää kylmäsavuporotuorejuusto nokareina keittoon ja sekoita tasaiseksi. Nosta vielä hetkeksi liedelle ja tarkista maut: lisää tarvittaessa suolaa, yrttejä ja mustapippuria. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti