sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Paras jouluherkku: viipalepiparit




























Niin kauan kuin muistan, on meillä leivottu pipareita aina itsenäisyyspäivänä. En oikeastaan edes ihan kauheasti välitä paistettujen pipareiden mausta – piparitaikina on asia erikseen. Pipareiden leipominen, taikinan vaivihkainen napostelu ja koristelu kuitenkin kuuluvat joulunaikaan erottamattomasti.

Pari vuotta sitten maistoin näitä viipalepipareita ja jäin koukkuun: siitä asti joulun odottamiseen on kuulunut tavallisten pipareiden lisäksi myös viipalepipareiden tekeminen. Ne ovat päältä ihanan rapsakoita ja sisältä mukavan sitkeitä, vähän tahmaisiakin. Ulkomuodoltaan ja mantelisuudeltaan ne muistuttavat italialaisia cantuccineja. 

Tänä itsenäisyyspäivänä vanha ja uusi perinne kohtasivat, ja leivoin siis viipalepipareita. Voi olla, että näitä pitää paistaa vielä toinenkin satsi ennen joulua.





Viipalepiparit


200 g pehmeää voita
2 dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
2tl jauhettua inkivääriä
2 tl kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
veitsenkärjellinen suolaa
6 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl mantelirouhetta (125 g)
1 tl ruokasoodaa

Päälle: 
raesokeria

Vatkaa voi, sokeri, siirappi ja mausteet sekaisin. Sekoita vehnäjauhot, mantelirouhe ja ruokasooda keskenään. Yhdistä seos muiden aineiden kanssa. 

Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taikinaa ja muodosta siitä pallo. Jaa taikinapallo kahteen osaan. Pyörittele palat paksuiksi pötköiksi. Kääri pötköt kelmuun ja nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi tai yön yli. 

Nosta pötköt leivinpaperilla päällystelylle pellille. Ripottele ja painele päälle raesokeria. 

Paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 20 minuuttia. Leikkaa hieman jäähtyneet pötköt vinottain viipaleiksi.Taikinasta tulee noin 40 piparia riippuen siitä, minkä kokoisia viipaleita leikkaat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti