maanantai 17. marraskuuta 2014

Marraskuinen porkkana-pistaasikakku

Marraskuun harmaus ja äkkiä pimenevät iltapäivät ovat omalla tavallaan ihanan kotoisia ja tunnelmallisia. Iltapäivän kakkukahvit voi juoda kynttilänvalossa ja villasukat jalassa. Tällaisiin iltapäiviin sopii minusta parhaiten täyteläisen pähkinäinen ja mausteinen porkkanakakku.

Olen hulluna sekä porkkanakakkuun että pistaasipähkinöihin – siispä niiden yhdistelmä kuulosti jo lähtökohdiltaan lyömättömältä. Kokeilin Hesarin porkkana-pistaasikakun ohjetta ja tykästyin todella: pistaasit tuovat kakkuun kivasti ruoheutta ja makua. Osa pistaaseista kannattaakin rouhiessa jättää vähän isommiksi sattumiksi. 

Tällä ohjeella kuorrutusta tulee todella paljon ja sitä saakin levitellä reilusti kakun päälle. Senkin jälkeen kuorrutusta jää rutkasti kakun kanssa tarjottavaksi. Halutessaan osan siitä voikin laittaa kuorrutusvaiheessa kakun väliin täytteeksi. Kuorrutuksen määrän voi myös puolittaa, jos uskoo vähemmänkin riittävän.






























Porkkana-pistaasikakku


4 dl porkkanaraastetta (noin 4 keskikokoista porkkanaa)
200 g huoneenlämpöistä voita
3 dl fariinisokeria
3 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl rouhittuja pistaaseja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa

Kuorrutus:

400 g philadelphiaa
50 g huoneenlämpöistä voita
3 dl tomusokeria

Pinnalle:

pistaasipähkinärouhetta


Kuori ja raasta porkkanat.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen vatkaten.

Sekoita keskenään jauhot, pistaasit, leivinjauhe ja mausteet. Lisää muna-voivaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja porkkanaraastetta ja sekoita tasaiseksi,

Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja kaada taikina vuokaan.

Paista kakkua 200-asteisen uunin alatasolla 45–55 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Anna kypsän kakun tasaantua noin 15 minuuttia ja irrota sitten vuoka. Käännä vuoka kakun päälle ja anna kakun jäähtyä siten huoneenlämpöiseksi.

Tee kuorrutus. Notkista philadelphia sähkövatkaimella. Lisää voi ja siivilän läpi tomusokeri. Sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrutusta kakun päälle. Laita loput kuorrutuksesta astiaan ja anna syöjien lisätä sitä halutessaan kakkupalaansa. (Halutessasi voit myös halkaista kakun ennen kuorrutamista ja laittaa osan täytteestä kakun väliin.)

Koristele kakku rouhituilla pistaaseilla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti