torstai 17. heinäkuuta 2014

Kinkkupiiras kesätwistillä

Olen hulluna suolaisiin piirakoihin ja käytän hyväkseni jokaisen syyn ja tekosyyn valmistaa suolaista herkkua. Viikko sitten tarjoutuikin oiva tilaisuus leipoa kinkkupiirasta, sillä sain luokseni hurmaavia kesävieraita.

Halusin piirakkaan pientä kesätwistiä, joten silppusin täytteeseen kesäsipulin vartta. Piiraasta tulikin yllättävän maukasta, sillä yrtit ja mausteisen maalaisgoudan jämät toivat täytteeseen lisää sävyjä ja syvyyttä. Suurin syy piirakan herkullisuuteen taisi kuitenkin löytyä seuralaisistani: ystävien kanssa kaikki maistuu paremmalta.  



Kinkkupiiras


Pohja (vuokaan, jonka halkaisija 28 cm):

100 g kylmää voita
1 dl ruis- tai grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2-3 rkl vettä


Täyte:

150 g saunapalvikinkkua
150 g juustoa (puolet emmmentalia ja puolet italialaista maalaisgoudaa)
1-2 kesäsipulia varsineen
2 dl creme fraichea
3 kananmunaa
1 tl dijon-sinappia
1 tl timjamia
1 tl oreganoa
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa


Sekoita kulhossa jauhot ja suola. Leikkaa kylmä voi nopeasti kuutioiksi. Tee taikina nyppimällä voikuutiot nopeasti jauhojen joukkoon. Lisää taikinaan vettä juuri sen verran, että siitä saa muotoiltua pallon. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Silppua sillä välin  sipulit ja kuullota niitä kevyesti pannulla. Raasta juusto ja pilko kinkku sopiviksi suikaleiksi. Sekoita keskenään creme fraiche, kananmunat, juustoraaste, sinappi ja mausteet.  

Laita esipaistetulle pohjalle kinkkusuikaleet ja sipuli. Kaada päälle täyteseos. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia, kunnes täyte on kauniisti ruskistunut. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti