keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Saaristolaisleipää lohilevitteellä




Joskus haaveilen elämästä saaristossa. Siellä pieni mökki nököttäisi kalliolla ja ympärillä pauhaisi karu meri ja hiljaisuus, jota tauottaisi vain satunnaisten ohipurjehtijoiden huiskutukset. Syötäisiin uusia pottuja, ongittaisiin kalaa ja soudettaisiin eväskorin kanssa naapurisaareen. Siellä iho ahavoituisi auringossa ja merituulessa ja elämä olisi pelkistettyä ja yksinkertaista. Tiedän, ettei minusta oikeasti olisi siihen kokopäiväisesti, mutta ehkä jonkun kesän verran.

Saaristosta haaveillessa voi sentään leipoa saaristolaisleipää. Saaristolaisleivän tekeminen ei oikeastaan ole kovin suuritöistä, kunhan vai varaa aikaa sen nostattamiseen ja paistamiseen. Samasta taikinasta saa kolme leipää, joten vaivannäkö palkitaan kerrasta ruhtinaallisesti. Kannattaa myös muistaa, että saaristolaisleipä on parhaimmillaan parin päivän päästä leipomisesta, jolloin maut ovat ehtineet tekeytyä.

Makean maltaisen saaristolaisleivän päälle passaa täydellisesti lohilevite. Siinä onkin makuyhditelmä, joka vie unelmoijan ainakin aironvedon lähemmäs saaristoa.





Saaristolaisleipä


3 vuokaa (1 l vetoisia)

10 dl piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
150 g kaljamallasta
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
12 dl vehnäjauhoja
(voita vuokien voitelemiseen)

Leipien voiteluun:

1/3 dl siirappia
2/3 dl vettä

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva siihen. Hiivan liuettua kokonaan lisää nesteeseen muut ainesosat ja sekoita hyvin. 

Anna taikinan nousta noin kaksi tuntia. Voitele voilla kolme pitkänmallista leipävuokaa ja kaada kohonnut taikina niihin. Paista leipiä 175 asteessa noin kaksi tuntia. Tee siirapista ja vedestä seos ja voitele leipiä sillä paistamisen puolivälissä (käytä koko nesteseos, vaikka sitä näyttäisi olevan liikaa). 

Kumoa valmiit leivät ritilälle jäähtymään. Anna leipien tekeytyä jääkaapissa päivä tai pari ennen tarjoamista.


Lohilevite


200 g philadelphia-juustoa
n. 120 g kylmäsavutettua lohifilettä
0,5 tl dijonia
tilkka sitruunan mehua
rouhaus suolaa
tuoretta tilliä

Notkista philadelphia esimerkiksi haarukalla. Sekoita pieniksi siivutut lohifileet tuorejuuston joukkoon. Mausta dijonilla, sitruunalla sekä suolalla. Silppua joukkoon myös tilliä ja sekoita hyvin. Laita levite jääkaappiin maustumaan hetkeksi ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti