perjantai 27. syyskuuta 2013

Koukussa jukurttijäätelöön

Helle hellii vielä Madridia, mikä onkin ihana tekosyy käydä usein jukurttijäätelöllä: mikään ei viilennä ja virkistä paremmin kuin se. Täytyy tunnustaa, että olen suorastaan koukussa siihen!

Suomessa jäätelöjukurttipaikat taitavat olla vielä aika harvassa. Itse ainakin olen syönyt jukurttijätskiä vain kerran Ison-Robertinkadun Kipossa, joka on muuten tosi sympaattinen paikka. Espanjassa frozen yogurt -paikkoihin törmää lähes jokaisessa kadunkulmassa, ja niiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti siitä, kun kolme vuotta sitten viimeksi asustin täällä.

Toisaalta jukurttijäätelö ei tekosyitä kaipaa, sillä se on "paheista terveellisin", kuten lempparini frozen yogurt -ketjuista mainostaa. Jukurttijätski on tosiaan suht terveellinen makea välipala tai jälkkäri. Se on siis kuin jäätelöä tai pehmistä mutta nimensä mukaisesti valmistettu jukurtista. Niinpä siinä on vähän vähemmän rasvaa ja kaloreita kuin kermapohjaisessa jäätelössä. Vaikka jukurttijäätelö on nyt uusi muoti-ilmiö, ei se ole keksintönä uusi: sitä valmistettiin jo 1970-luvulla Yhdysvalloissa. Silloin terveellisyyskortti ei vielä vedonnut kansaan, vaan jäätelöjukurttia pidettiin liian happamana. Nousuun (sokerin lisäämisen jälkeen) jäinen jukurtti lähti 1980-luvulla. (Lisää jätskin ja jukurttijätskin eroista ja yhtäläisyyksistä voi lukea täältä: Differencebetween.net: Difference Between Ice Cream and Frozen Yogurt.)  

Joissakin paikoissa on luonnonjukurtin lisäksi tarjolla muitakin makuvaihtoehtoja, esimerkiksi omena- tai mansikkajukurttia. Itse kuitenkin tykkään ottaa jukurttijätskini maustamattomana, jolloin myös lisukkeet pääsevät paremmin esiin makunautinnossa. Lisukevalikoima riippuu paikasta. Yleensä valittavissa on esimerkiksi hedelmiä, mysliä, hunajaa ja erilaisia hilloja. Jos oikein tekee mieli makeaa, voi jukurttinsa kuorruttaa vaikkapa valkosuklaakastikkeella, keksikrokanteilla tai suklaarouheella. Mansikat taitavat olla oma lisukesuosikkini mutta myönnettäköön, että joskus on aivan pakko ottaa kuorrutteeksi kinuskia.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti