torstai 24. huhtikuuta 2014

Kevään illanistujaisiin ja piknikille: Täytetty focaccia



Juuri nyt kaikenlaiset täytetyt leivät herauttavat veden kielelleni. Yhtenä iltana leivoimme foccacciaa hyvin pelkistetyllä reseptillä, sillä ideana oli täyttää lituskainen leipä freesisti. Uunituore foccaccia sai väliinsä pestoa, mozzarellaa, parmankinkkua, tomaattia, rucolaa ja muita salaatteja. Maistui ihanasti Italialta.

Täytetystä foccaciasta saa todella herkullisen tarjottavan keväisiin illanistujaisiin tai maistuvan evään vaikkapa vappupinikille.

















Foccaccia (pellillinen, kuvassa puolikas taikina)


500 g hiivaleipäjauhoja
15 g hiivaa
10 g suolaa
50 g oliiviöljyä
350 ml vettä

Pinnalle: 
0,5 dl oliiviöljyä
0,25 dl vettä
sormisuolaa

Tarjoiluun:
pestoa
mozzarellaa
parmankinkkua
rucolaa (tms. salaattia)
tomaattia


Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Mittaa jauhot ja suola kulhoon ja sekoita. Tee kädellä jauhojen keskelle kuoppa. Kaada vesi-hiivaseos ja öljy kuoppaan ja sekoita jauhoja vähän kerrallaan kuopan reunamilta nesteeseen (näin neste ja jauhot sekoittuvat tasaisesti). Sekoita aineksia kädellä, kunnes taikina alkaa muotoutua. 

Vaivaa taikinaa huolella kulhossa tai pöydällä, kunnes siihen muodostuu kunnon sitko. Taittele taikinasta pallo ja jauhota se. Kohota taikinapalloa puhtaassa kulhossa liinan alla tunti. 

Siirrä kohonnut taikinapallo leivinpaperilla vuoratulle uunipellille (tai öljyllä voideltuun uunivuokaan). Työntele taikinaa sormilla varovasti, jotta se leviää kohti uunipellin reunoja (älä kuitenkaan vedä tai venytä sitä). Peitä leipä liinalla ja lepuuta lämpimässä paikassa 45 minuuttia.

Työntele taas taikinaa ja tee siihen sormenpäillä kuoppia. Sekoita vesi ja öljy keskenään. Sivele sudilla vesi-öljyseos focaccian pintaan. Ripottele päälle vielä sormisuolaa. Laita focaccia uuniin ja alenna lämpötila 220 asteeseen. Paista leipää noin 20-25 minuuttia, kunnes se on kullanruskea. Ota leipä uunista ja anna sen jäähtyä ritilän päällä.

Leikkaa foccaciasta sopivia paloja ja halkaise ne. Täytä pestolla, rucolalla, parmankinkulla ja tomaatilla.
Vinkki: Kuvan focaccia on tehty kapeassa uunivuoassa. Tällöin riittää puolikas taikina. Jos teet foccaccian vuoassa, öljyä vuoka ennen taikinan laittamista siihen.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti