maanantai 14. huhtikuuta 2014

Sitruunainen rahkakakku

Sitruunaiset leipomukset sopivat pääsiäiseen ja kevääseen. Innostuin viikonloppuna leipomispuuhiin, kun löysin reseptikirjani välistä lehtileikkeen viime keväältä. Tämän kakun ohje on siis peräisin hesarin ruokasivuilta vuoden takaa. 

Maultaan pehmeään rahkatäytteeseen kaipaisin ehkä pientä lisäsärmää tai raikkautta siitäkin huolimatta, että sitruunakiisselissä on makeutta ja kirpeyttä pehmeyden vastapainoksi. Joka tapauksessa sitruunaisesta rahkakakusta saa sievän ja suussasulavan päätöksen vaikkapa pääsiäisaterialle. 


 

Sitruunainen rahkakakku


Pohja:
400 g murokeksejä
75 g voita
1/2 dl kermaa

Täyte:
500 g rahkaa
2 dl sokeria
3 kananmunaa
150 g ranskankermaa
1 dl kermaa
2 rkl vaniljasokeria
1 luomusitruunan kuori
1 rkl sitruunamehua

Pinnalle:
2dl kermaviiliä
1 rkl sokeria

Koristeeksi ja tarjoiluun sitruunakiisseli:
2 luomusitruunaa
1 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
3 keltuaista
2 rkl maissitärkkelysjauhoja


Vuoraa 24-senttinen irtopohjavuoka leivinpaperilla. 

Aloita valmistamalla kakun pohja. Murskaa keksit tehosekoittimessa tai perunamuussinuijalla kulhossa. Sulata voi. Sekoita se ja kerma hyvin keksimuruihin. Painele muruseos vuoan pohjalle ja reunoille, niin että kakun reunat nousevat lähes vuoan yläreunaan asti.

Valmista täyte. Sekoita rahkaan sokeri. Lisää kananmunat ja sekoita huolella. Kaada joukkoon ranskankerma sekä kerma. Mausta täyte vaniljasokerilla, kardemummalla, sitruunankuorella ja sitruunamehulla. Sekoita hyvin ja kaada sitten vuokaan pohjan päälle. Paista kakkua 175-aseteisessa uunissa n. 45 minuuttia. 

Valmista sillä aikaa kakun koristeluun tuleva sitruunakiisseli. Pese ja kuivaa sitruunat. Raasta niiden kuori ja purista mehu kattilaan. Lisää vesi, sokeri, keltuaiset ja maissitärkkelys kattilaan. Kypsennä miedolla lämmöllä kaiken aikaa sekoittaen, kunnes seos sakenee. Nosta kattila jäähtymään.

Sekoita kakun pinnalle tuleva kermaviili ja sokeri keskenään. 

Nosta 45 minuuttia uunissa ollut kakku uunista ja anna jäähtyä hetken aikaa. Kaada sitten sen pinnalle kermaviili-sokeriseos tasaiseksi kerrokseksi. Valuta pintaan muutamia sitruunakiisseliraitoja ja kuvioi raidat veitsen kärjellä kiemuraisiksi. Laita kakku uuniin vielä 7-8 minuutiksi. 

Anna kakun jäähtyä hyvin, sillä se on parasta viileänä. Tarjoa kakun kanssa sitruunakiisseliä. Jos kiisselistä ehti jäähtyessään tulla liian jämäkkää, notkista sitä tilkalla kuumaksi keitettyä vettä. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti