keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Amerikkalainen omenapiirakkaunelma



Viikonloppuna toteutettiin pitkäaikainen mieliteko ja leivottiin omenapiirakkaa oikein Ameriikan malliin. 





 Amerikkalainen omenapiirakka


Täyte:
noin 1 kg omenoita (Granny Smith)
1¾ dl hillosokeria (käytin fariinisokeria)
2 tl kanelia
1 maustemitallinen muskottia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita nokareina

Taikina:
4½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g kylmää voita
vajaa 1 dl jääkylmää vettä

Tee ensin täyte. Kuori omenat ja poista siemenkota. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Sekoita sokeri, kaneli, muskotti, suola ja jauhot. Ripottele seos tasaisesti omenaviipaleiden joukkoon.

Tee sitten taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja leikkaa voi herneenkokoisiksi paloiksi. Nypi voi kuivien aineiden joukkoon niin, että taikinasta tulee murumaista.
Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikinapallo kelmuun ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi. 

Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä palloiksi. Kauli toisesta taikinapallosta jauhotetulla pöydällä ohut ja pyöreä levy, joka peittää pyöreän vuoan (halkaisija 23–24 cm) pohjan sekä ylittää sen reunat reilusti. Kaulitse toinen taikinapallo piirakan kanneksi. 

Kekoa omenaviipaleet vuokaan (hieman pyramidimaisesti) ja veistele päälle täytteen voi. Peitä taikinakannella ja nipistele reunat kiinni.
Leikkaa vietsellä tai pistele haarukalla piirakan pintaan aukkoja.
Laita piiras 200-asteiseen uuniin alatasolle 15 minuutiksi. Laske lämpöä 175 asteeseen ja paista piirasta vielä 45 minuuttia. 

Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoamista. Tarjoile vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti