keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Muheva ja mausteinen chili sin carne

Alkuviikosta teki mieli jotain oikein muhevaa kasvisruokaa. Siispä laitoin chili sin carnen liedelle porisemaan. Lämpöiset haudutet maut ja pieni tulisuus antoivatkin kaivattua potkua marraskuiseen maanantaihin.

Minusta chili sin carne kannattaa ehdotomasti tarjoilla turkkilaisen tai kreikkalaisen jukurtin kanssa, jotka taittavat hyvin ruoan mausteisuutta. Riisi tai ohra ovat hyviä lisukkeita chilille, mutta se on varsin täyttävää myös pelkiltään. Lopusta chili sin carnesta saa kivan iltapalan, kun kääräisee sitä tortillan täytteeksi.


Chili sin carne


1 keskikokoinen bataatti
2 porkkanaa
1 paprika
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1-2 tuoretta chiliä
tölkillinen kidneypapuja
tölkillinen tomaattimurskaa 
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl tummaa siirappia
puolikkaan limen mehu
suolaa
mustapippuria
1 (reilu) tl juustokuminaa
1 (reilu) tl kuivattua basilikaa
1 (reilu) tl oreganoa
1 kanelitanko (tai 1 tl jauhettua kanelia)
tuoretta persiljaa tai korianteria

tarjoiluun:
turkkilaista tai kreikkalaista jukurttia


Kuori bataatti ja porkkanat ja leikkaa ne nopan kokoisiksi kuutioiksi. Pilko myös paprika ja chili. Silppua sipuli ja valkosipuli. 

Kuumenna kunnon loraus öljyä kattilassa ja lämmitä juustokumina ja chilit siinä. Lisää sipuli ja valkosipuli ja anna niiden kuullottua hetki. Heitä sitten bataatti, porkkanat ja paprika kattilaan. Kuumemenna kasviksia muutama minuutti kattilassa.

Kaada sitten joukkoon tomaattimurska. Laske tomaattimurskapurkkiin hiukan vettä ja huljauta sekin kattilaan, jotta kasviksilla on nestettä, missä keittyä. Lisää tässä vaiheessa joukkoon myös tomaattipyre ja mausta seos suolalla, pippurilla, kuivilla yrteillä sekä siirapilla. Puolita kanelitanko ja laita sekin kattilaan makua antamaan. 

Pistä kansi päälle ja anna porista miedolla lämmöllä n. 30 minuuttia. Lisää tämän jälkeen kideneypavut ja anna hautua vielä kymmenisen minuuttia. Purista aivan lopuksi juokkoon limen mehua ja tarkista, onko kaikkia mausteita tarpeeksi. Silppua sitten joukkoon tuore persilja tai korianteri. Ota kattila pois levyltä ja anna chili sin carnen vetäytyä hetki. Kalasta kanelitanko pois joukosta ja tarjoile chili turkkilaisen tai kreikkalaisen jukurtin kanssa.







1 kommentti: