tiistai 12. marraskuuta 2013

Terveisiä Portosta!

Lähdimme viettämään viikonloppua Portugaliin, pieneen ja pittoreskiin Porton kaupunkiin. Etukäteen hiukan pelkäsin, että syön kolme päivää vain turskaa mutta toisin kävi. Matka oli oikein onnistunut, myös makujensa suhteen.




Aamupalaa nautiskelimme Nata Lisboassa. Viihtyisä kahvila on osa ketjua, jolla on useita toimipisteitä Portugalissa ja ainakin kaksi Espanjassa. 




Fernando Pessoan mukaan mikään uskonto ei opeta yhtä paljon kuin yksi konditoria. Me taisimmekin oppia matkalla aika paljon...








 ...ainakin, jos lasketaan, kuinka monet natat kävimme syömässä! Nata-leivokset näyttävät vaatimattomilta mutta ovat sisältä ylellisen pehmeää ja vaniljaista kreemiä. Nata tarkoittaa kermaa, mutta useissa resepteissä täyte vatkataan maidosta, sokerista ja kananmunista. Kuvan natat syötiin upeassa Majestic Caféssa. Perinteisiä leivoksia on tarjolla lähes jokaisessa kahvilassa ja edullisimmillaan ne maksavat vain vajaan euron.                                                                                                                       




                                               


     





Kävimme myös Bolhaon kauppahallissa ihmettelemässä paikallista kaupankäyntiä. Lauantaiostoksilla oli enimmäkseen Portugalin mummeja esiliinat yllä ja nilkkasukat jalassa.
























Kokeilimme perinteisen portugalilaisen keittiön antimia ravintola Viva Orossa. Savilautaselta tarjoiltiin kuoripottuja oliiviöljyllä, lohimedaljonkia, porkkanaa ja mangoldia. Oikein hyvää, vaikka alkuun hätkähdinkin hiukan raa'aksi jätettyä lohta - kannattaa tilatessa kysyä lohen kypsyysasteesta. Portossa syö todella edullisesti: kuvan annos maksoi yhdeksän euroa ja näimme runsaasti edullisempiakin ravintoloita. Kannattaa kuitenkin huomata, että monissa paikoissa pöytään automaattisesti kiikutettavat lisukkeet (oliivit, juustot, levitteet ja leipä) eivät sisälly annoksen hintaan, vaan niistä laskutetaan erikseen muutamia euroja. Jos naposteltavat eivät erityisemmin houkuttele tai et kaipaa lisäkustannuksia, jätä lisukkeet vain koskemattomiksi.  




















Ehdottomasti parhaan lounaan tarjosi modernimpaa ruoanlaittoa edustava Bugo art Burger: kanapihvi mozzarellalla ja pestolla. Kana tarjottiin salaatin, lohkoperunoiden ja majoneesin kera. Taivaallisen hyvää.



Tottakai maistelimme myös portviiniä - onhan Porto sen kotikaupunki. Douro-joen vastarannalla sijaitsee useita portviinipanimoita, jotka järjestävät opastettuja kierroksia viinikellareihinsa. Me osallistuimme Cálem-panimon kierrokselle, mikä olikin yksi reissun kohokodista. Viiden euron pääsylipulla sai 25 minuutin opastuksen ja viinimaistiaiset. Satavuotiaat tynnyririvistöt olivat vaikuttava näky. Makea ja mausteinen portviini puolestaan lämmitti kehoa ja mieltä Atlantin hyisten sadetihkujen jälkeen. 





















Kotiin kuljetin Portoa pieninä kiteinä. Ilha dos Puxadoirosin karkea merisuola saa tästä lähtien sulostuttaa niin keittiötä kuin keitoksiakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti