maanantai 13. tammikuuta 2014

Pakkaspäivän porkkanasämpylät

Tällaiset kuulaat, kipakat pakkaspäivät ovat täydellisiä leipomiseen. Minäkin tein aamulla sämpylätaikinan ja jätin sen nousemaan yhdessä talviauringon kanssa. Ja miten hyvältä maistuivatkaan kuuma borssikeitto ja uunituoreet porkkanasämpylät kirpeän juoksulenkin jälkeen.

Porkkanasämpylät

Noin 22 sämpylää

5 dl vettä
3 tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
3 dl porkkanaraastetta (2-3 isoa porkkanaa)
25 g tuorehiivaa
1 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäleseitä
1 dl grahamjauhoja
n. 8- 10 dl vehnäjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä
(ruisjauhoja leipomiseen)

Laita  vesi ja porkkanaraaste kattilaan ja lisää joukkoon suola ja hunaja. Lämmitä seos liedellä kädenlämpöiseksi ja liota sitten tuorehiiva siihen.

Sekoita jauhot keskenään (älä kuitenkaan laita kaikkia vehnäjauhoja vielä tässä vaiheessa). Kaada jauhoseosta vähän kerrallaan porkkana-vesiseokseen ja sekoita käsin. Kaada oliiviöljy taikinaan ja lisää sen jälkeen loput jauhot, mutta varo laittamasta niitä liikaa. Vaivaa taikina ja jätä se löysähköksi mutta työstettävissä olevaksi. Kohota taikinaa noin 60 minuuttia.

Kun taikina on kohonnut, keikauta se ruis- tai vehnäjauhoilla jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan, muotoile pitkoiksi ja jaa pitkot edelleen sopivan kokoisiin osiin. Pyörittele sämpylät ja laita ne pellille. Anna sämpylöiden kohota vielä 20-30 minuuttia liinalla peitettyinä. 

Paista sämpylöitä uunin keskistasolla 225 asteessa noin 20 minuuttia.   

P.S. Sämpylöiden koristeeksi sopisivat esimerkiksi unikon- tai auringonkukansiemenet. 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti