sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Caponataa ja kalaa

Viime lauantaina kysymys kuului, mitä kokattaisiin kalalle kaveriksi. Ensin ajattelimme ratatouillea, mutta päätimmekin kokeilla jotakin ihan uutta, nimittäin caponataa. Kieltämättä päätös ei kovin kauas ratatouillesta pudonnut: molemmat ovat kasvismuhennoksia, joihin tulee munakoisoa ja tomaattia. Suurimpana erotuksena lienee, että caponata tarjotaan useammin kylmänä, siihen tulee oliiveja ja se on vähemmän tomaattista kuin ranskalainen serkkunsa. Perinteiseen caponataan ei laiteta kesäkurpitsaa ja muutenkin sen voi tehdä pelkistetymmin kuin tässä reseptissä (me vaan niin innostuimme kauppahallin löydöistä).

Caponata hehkui lautasella kuin ruska ja maistui mielettömän hyvältä. Oliivit antoivat juuri oikeaa potkua kasvisten hempeyteen.

Kalakaan ei muuten ollut yhtään hassumpaa. Kalakauppias suositteli tällä kertaa lubinaa eli meribassia. Suomennos sanoo varmaan yhtä vähän kuin espanjalainenkin nimi. Joka tapauksessa lubina on täällä melko arvostettu vaalea kala, jota näkee usein myös ravintoloiden ruokalistoilla. Meidän lubina marinoitiin oliiviöljyssä ja persiljassa, minkä jälkeen se paistettiin nahkoineen pannulla. Maultaan kala muistutti kuhaa ja caponata sopi sen kylkeen mainiosti. Tätä tehdään ihan varmasti toistekin.


Caponata


isohko munakoiso
pieni kesäkurpitsa
iso sipuli
3-4 tomaattia
paprika
oliiveja
valkosipulin kynsi
puna- tai valkoviinietikkaa
1 rkl kapriksia
mustapippuria
suolaa
hyppysellinen sokeria
tuoretta basilikaa

Kuutioi munakoiso, kesäkurpitsa, paprika ja tomaatit. Kypsennä ensin munakoisot pannulla ja siirrä ne odottamaan.

Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota siinä sipuli. Lisää kesäkurpitsa ja paprika ja kohta myös tomaatit ja pienityt oliivit.  Mausta mustapippurilla ja suolalla. Lorauta joukkoon etikkaa ja ripauta sekaan myös hyppysellinen sokeria.

Anna hautua noin 10-20 minuuttia, kunnes enin neste haihtuu. Lisää sitten joukkoon munakoisot, silputut kaprikset ja basilikan lehdet. Anna caponatan jäähtyä ja tarjoile huoneenlämpöisenä (toimii kyllä myös lämpimänä, nimim. oli liian kova nälkä).























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti