torstai 24. lokakuuta 2013

Syyspäivän sipulilinssikeitto

Kun syyssateet piiskaavat ikkunaa, on ihana istua sisällä turvassa ja syödä kuumaa keittoa. Tämäntapaista sipulilinssikeittoa keittoa olen lusikoinut monet kerrat Katriinan kasvisravintolassa, jossa opiskeluaikoina kävin valehtelematta melkein joka arkipäivä lounaalla (mielettömän hyvä keittolounas ja vieläpä opiskelijahintaan! Ja ne sämpylät, nam...). Nyt, kun Katriina on 3000 kilometrin päässä, ei auta kuin itse säveltää soppansa. Keitosta tulikin yllättävän hyvää, harmonista ja samanmakuista kuin esikuvastaan. Saattaa tuntua samantekevältä, mutta mielestäni sipuli pitää ehdottomasti laittaa renkaina tähän keittoon: siten keiton suutuntumasta ja mausta tulee ihanan höysteinen.

Tässä keitossa maistan kaikki ne kerrat, kun istuttiin lounaalla ruotimassa rakkausjuttuja, stressaamassa gradua tai opetusharjoittelua, tikahtumassa nauruun, unelmoimassa ja miettimässä, mitä me halutaan tehdä tulevaisuudessa tai edes seuraavan tunnin päästä.

Pieni lusikallinen Jyväskylää keskellä tätä suurkaupunkia.

Sipulilinssikeitto


sipuli
punasipuli
valkosipulin kynsi
pieni punainen paprika
pari porkkanaa
muutama tomaatti
2 dl ruskeita linssejä
provencen yrttejä
1-2 hyvää kasvisliemikuutiota
mustapippuria
suolaa
punaviinietikkaa
oliiviöljyä

Silppua sipulit renkaiksi ja pilko valkosipulin kynsi pieneksi. Leikkaa porkkanat kiekoiksi ja paprikat ja tomaatit lohkoiksi. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota sipulit ja kasvikset siinä. Peitä vedellä, lisää kasvisliemikuutio sekä mausteet ja jätä kiehumaan hiljalleen.

Huuhtele linssit ja lisää ne keitokseen. Anna porista, kunnes linssit ja kasvikset ovat pehmentyneet. Lisää punaviinietikka ja tarkista, onko keitossa tarpeeksi mausteita.

Vinkki: Jos jääkaapissa sattuu olemaan pestoa, kruunaa keittolautanen tujauksella sitä: keitto saa pestosta vielä pikkuisen lisää särmää ja sävyä .



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti