perjantai 18. lokakuuta 2013

Panzanellaa pöytään

Jos viikonlopun ruokalista on vielä auki, tässä olisi yksi varteenotettava vaihtoehto sitä täydentämään. Kipsuttele ruokakomerolle ja kurkista, sattuisiko siellä olemaan eilistä leipää. Kuivahtanut leivänkäntty ei kuitenkaan ole välttämättömyys, sillä resepti onnistuu tuoreemmastakin. Meillä leipä harvoin ehtii korppuuntua, joten tähän salaattiin ostettiin ihan varta vasten  muhkea ja kumeakuorinen täysjyväleipä.

Kyseessä on siis panzanella, italialainen leipäsalaatti, jota syödään varsinkin kesäaikaan. Yksinkertaisimmillaan salaattiin ei leivän lisäksi tule muuta kuin tomaattia, oliiviöljyä, viinietikkaa, valkosipulia ja mausteita. Panzanellalle näyttäisi kuitenkin olevan yhtä monta reseptiä kuin tekijääkin. Noista resepteistä erottuu selkeästi kaksi eri koulukuntaa: toiset liottavat leivän, kun taas toiset toiset paahtavat sen pannulla. Itse liityin jälkimmäisten joukkoon, sillä halusin panzanellaan rustiikkista rapeutta. Käytännössä leipä lopulta kostuu jonkin verran, joten en tiedä eroaako menetelmä merkittävästi leivän liottamisesta. Voisi kuitenkin kuvitella, että varsinkin tuoreemman leivän kanssa pannulla käyttäminen kannattaa: näin salaatista ei tule liian vetistä. 

Panzanella on varsin täyttävä salaatti ja riittää ateriaksi jo sellaisenaan. Seuraavana päivänä sen tähteitä voi mutustaa esimerkiksi kanan tai kalan kanssa. Seuraavasta reseptistä riittää syötävää isommallekin porukalle, ja päätinkin jo, että seuraavissa pippaloissa laitetaan pöytään panzanellaa. 


Panzanella


(kuivahtanut) vaalea leipä
5-7 kypsää tomaattia
1 puolikas kurkku
1 punasipuli
1-2 valkosipulin kynttä
paahdettua paprikaa 
aurinkokuivattuja tomaatteja
1 rkl kapriksia
250 g mozzarellaa
oliiveja
ruukku basilikaa
oliiviöljyä
punaista balsamiviinietikkaa tai punaviinietikkaa
rouhaus pippuria
ripaus suolaa


Leikkaa leipä sopiviksi kuutioiksi. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja paahda leipäkuutiot pannulla. Anna jäähtyä.

Halkaise tomaatit ja purista niistä hiukan ylimääräsitä nestettä pois. Pilko tomaatit ja kuorittu kurkku. Kuutioi myös punasipuli ja murskaa valkosipulin kynsi. Pieni aurinkokuivatut tomaatit, kaprikset ja paahdettu paprika.

Laita 3/4 osaa paahdetuista leipäkuutioista isoon kulhoon. Loput leipäkuutioista kannattaa säästää krutongeiksi, jotka lisätään salaattiin vasta tarjoiluvaiheessa. Heitä pilkkomasi kasvikset, sipulit, kaprikset ja oliivit leipäkuutioiden joukkoon. Lorauta joukkoon reiluhkosti muttei liikaa sekä oliiviöljyä että balsamiviinietikkaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita varovasti, jotta leipäkuutiot eivät möyhenny. Peitä panzanella kelmulla ja laita jääkappiin maustumaan muutamaksi tunniksi. 

Lisää revitty mozzarella ja krutongeiksi säästetyt leipäkuutiot salaattiin vasta ennen tarjoilua, jotta balsamiviinietikka ei värjää niitä. Samoin basilikan lehdet kannattaa laittaa salaattiin vasta nyt, etteivät ne nahistu ennen aikojaan. Maista ja tarkista, kaipaako panzanella vielä vähän suolaa, pippuria, oliiviöljyä tai balsamiviinietikkaa. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti