torstai 20. helmikuuta 2014

Lämmin ja pähkinäinen päärynäsalaatti

Talviaikaan salaattihommat tahtovat käydä vähän tylsiksi, kun vihreä sesonki on kaukana sekä mennyttä että tulevaa ajateltuna. Piristystä ja makua salaattilautaselle saa ainakin paahtamalla kasviksia tai hedelmiä uunissa. Niiden lämpö ei sekään ole pahitteeksi näinä viluisina päivinä.

Tämän salaatin maku syntyy nimenomaan uunissa paahdetusta päärynästä ja omenasta. Idea maustaa hedelmät chilillä on peräisin Eeva Kolun Voisilmäpeliä-blogista. Uskokaa tai älkää, yhdistelmä todella toimii, kunhan chiliä ei hujauta joukkoon liikaa. Chili toisaalta maksimoi lämmön ja toisaalta taittaa hedelmien makeutta. Pekaanipähkinät puolestaan tuovat salaattiin rouheaa suutuntumaa ja sopivat täydellisesti päärynän pariksi.  Enää puuttuu vain vuohenjuusto, joka kevyesti sulaisi hedelmille.

















Pähkinäinen päärynäsalaatti

2 päärynää
1 omena
tilkka oliiviöljyä
hiukan hunajaa
pieni ripaus chilijauhetta
mustapippuria
tammenlehtisalaattia
kirsikkatomaatteja
aurinkokuivattuja tomaatteja
pekaanipähkinöitä
(vuohenjuustoa)

kastike:
1 rkl oliiviöljyä
tilkka valkoista balsamiviinietikkaa
teelusikankärjellinen dijonsinappia
suolaa
mustapippuria

Pese hyvin päärynät ja omena. Lohko ne kuorineen ja laita oliiviöljytilkalla voideltuun vuokaan. Mausta 
hedemät ripauksella chilijauhetta ja mustapippuria sekä tilkalla hunajaa. Laita paahtumaan 200 asteiseen uuniin noin kymmeniksi minuutiksi tai kunnes hedelmät ovat pehmenneet sopivasti.

Tee sillä aikaa salaattipeti laakeaan kulhoon: Revi salaatti, halkaise kirsikkatomaatit ja pilko aurinkokuivatut tomaatit pieniksi. Lisää joukkoon myös pekaanipähkinät. Tee kastike ja sekoita se jo salaattiin. 

Ota lämpimät hedelmät uunista ja anna niiden aavistuksen jäähtyä. Levitä omena- ja päärynälohkot salaattipedille. Halutessasi leikkaa vuohenjuustosta kiekkoja ja asettele ne heldemälohkojen päälle, jolloin ne pääsevät hiukan sulamaan. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti