perjantai 28. helmikuuta 2014

Pähkinäleipää ja romesco-kastiketta












Eilen rappukäytävässä tuoksui vastaleivottu leipä. Mikä parasta, se tuoksu leijui meidän keittiöstämme. Edellisiltana laitoimme taikinan alulle ja eilen se pääsi padassa uuniin. Vaivaamaton leipä on superhelppo valmistaa (siitä huolimatta jättäydyn yleensä aputytön rooliin) ja sitä voi myös helposti varioida. Monesti laitamme leipään aurinkokuivattuja tomaatteja ja oliiveja, mutta tällä kertaa leipä sai pientä lisätvistiä pähkinöistä.   

Keittiössämme kävi myös tuulahdus Välimereltä. Syksyisellä Barcelonan-visiitillä ihastuin romesco-kastikkeeseen ja nyt viimein sain aikaiseksi tehdä sitä itse. Pähkinöistä ja kasviksista valmistettava romesco sopii hyvin leivän dippailuun ja toi paahteisuudessaan elävästi mieleen vielä paahteisemman Barcelonan.

Pähkinäleivän ja romesco-kastikkeen kylkeen sopii hyvin esimerkiksi feta-avokadosalaatti. Luulenpa, että tästä makukokonaisuudesta saisi mahtavan lisän myös tulevan kesän grillailuihin.





Vaivaamaton pähkinäleipä


350 g hiivaleipäjauhoja
n. 1 dl erilaisia pähkinöitä
5 g tuorehiivaa
280 g vettä
1 1/2 tl suolaa

Pieni pähkinät rouheeksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Liota hiiva kylmään veteen ja kaada seos kuiviin aineisiin. Sekoita hyvin, ei tarvitse vaivata. 

Laita taikina kevyesti kelmulla peitettynä jääkaappiin. Pidä jääkaapissa yön yli, kunnes taikinaan muodostuu kuplia ja säikeitä. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja taittele se jonkinlaiseksi palloksi. Anna kohota pari tuntia kaksinkertaiseksi. Kannattaa kohottaa esim. syvällä ja hyvin jauhotetulla lautasella (taikina ei saisi jäädä kiinni kohotusastiaan). 

Laita uuni kuumenemaan 230 asteeseen. Kuumenna samalla myös valurautapata uunissa. Kun uuni on valmis, ota pata uunista ja kippaa taikinapallo siihen. Laita kansi padan päälle ja pata uuniin. Anna paistua puoli tuntia, minkä jälkeen ota kansi pois ja paista vielä 15-20 minuuttia.


Romesco-kastike


n. 50 g hasselpähkinöitä ja paahdettuja manteleita
keskikokoinen paprika
2-3 tomaattia tai kourallinen kirsikkatomaatteja
puolikas tuore chili
valkosipulin kynsi
loraus sherryetikkaa tai punaista balsamiviinietikkaa
loraus oliiviöjyä
suolaa 
mustapippuria

Hakkaa pähkinät morttelissa pieneksi rouheeksi. Pilko paprika, tomaatit ja chili ja valkosipulin kynsi. Laita ne pähkinöiden kanssa samaan astiaan ja soossaa ne sileäksi sauvasekoittimella tai blenderillä. Lirauta joukkoon sherryetikkaa tai punaista balsamiviinietikkaa sekä oliiviöljyä. Mausta hyvin suolalla ja mustapippurilla. 

Laita romesco hetkeksi jääkaappiin vetäytymään. Tarjoile tuoreen leivän kera.







2 kommenttia:

  1. Aivan ihania reseptejä! Pitäisikin kokeilla näitä. Tuollaiset itse tehdyt pähkin(ym.)tahnat on niin huippuja! :--)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, kiitos :) Ja oot ihan oikeassa, kaikenlaiset pähkinä(ym.)tahnat on mahtavia! Niitä pitäisi tehdä enemmän :)

      Poista