tiistai 11. helmikuuta 2014

Mahdollisuuksien minestrone

Matkustelin syksyllä niin paljon, että uskoin matkakuumeeni hetkeksi olevan tyydytetty. Taisin unohtaa, että se sairaus on luonteeltaan parantumaton. Sillä taas hetkittäin sisälläni tuikahtelee kaukokaipuu. Erityisesti mieleeni on viime aikoina noussut Italia: miten ihana olisi päästä taas saapasmaahan, nähdä vanhoja ystäviä, hörppiä espressoa ja herkutella italialaisen keittiön antimilla. 

Italian kaihooni keitin minestronekeittoa, jonka liemen vahvaa makua ja värin syvyyttä rakastan. Minestrone on myös siitä mahtava ruokalaji, että ainesten suhteen voi ottaa vapauksia oman makunsa ja ruokakomeron sisällön mukaan. Tämä resepti on vain suuntaa-antava, ja sitä voi täydentää esimerkiksi paprikalla ja varsisellerillä. Tavallisen valkokaalin voi jättää pois tai kokeilla sen sijaan savoijinkaalia. Yhtä hyvin voi olla käyttämättä kinkkua ja antaa papujen yksin huolehtia proteiinipuolesta. Minestrone on siis todellinen mahdollisuuksien, variaatioiden ja vaihtoehtojen keitto.

Vatsa tuli täyteen, mutta lähtikö saapasmaan kaipuu? Jälkimmäisen suhteen nälkä taisi vain kasvaa syödessä.



Minestronekeitto


oliiviöljyä
1 sipuli
valkosipulin kynsi
2 porkkanaa
n. 200 g valkokaalia
n. 150 g palvikinkkua
70 g tomaattipyreetä
vettä
2 kasvisliemikuutiota
1,5-2 dl makaroneja
purkki isoja valkoisia papuja (käyttövalmiita)
2-3 tl oreganoa
2 tl timjamia
2 tl kuivattua basilikaa
mustapippuria myllystä
suolaa
punaista balsamiviinietikkaa

Suikaloi kaali ja pilko sipuli, valkosipuli ja porkkanat pieniksi. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja laita sipulit kuullottumaan. Lisää hetken päästä kaali ja porkkanat kattilaan. Pilko myös kinkku ja laita se kuullottuvien kasvisten joukkoon. Mausta jo tässä vaiheessa tomaattipyreellä ja pyörittele muutama minuutti. 

Kaada reilusti muttei liikaa vettä kattilaan (huomioi, että makaronit imevät sitä itseensä). Lisää kasvisliemikuutiot ja kuivat mausteet. Anna porista n. 15 minuuttia. Lisää sitten makaronit joukkoon ja jatka keittämistä. Lisää hetken päästä myös pavut, jotka olet ensin valuttanut ja huuhdellut siivilässä. Kun makaronit ovat pehmenneet sopivasti, mausta keitto vielä lorauksella punaista balsamiviinietikkaa ja tarkista, onko kaikkia mausteita tarpeeksi.   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti