tiistai 4. maaliskuuta 2014

Eksoottinen kokeilu: marokkolainen kanapata


































Olen kerran käynyt Marrakechissa. Muistan sen kaupunkina, jossa kartalla ei tehnyt yhtään mitään: silmän välttäessä nimettömät kadut vaihtoivat paikkaa ja olin taas eksyksissä. Muistan, miten pelkäsin kaoottisen liikenteen keskellä, ylinopeutta suhaavien taksien, hedelmäkärryjä vetävien aasien ja liian läheltä ajavien mopojen ympäröimänä. Muistan taianomaisen torin, joka auringonlaskun jälkeen heräsi uudesti henkiin, sen ruokakojut, käärmeenlumoajat ja hennatatuoijat. Muistan kauppiaiden kukkuraiset maustekorit, auringon oranssin valon, sinisimmän taivaan ja säännöllisin väliajoin kaikuvan rukouskutsun. Erityisellä lämmöllä muistelen riadin emännän aamiaislettuja, virkistävää minttuteetä ja ravintoloiden haudutettuja tagineja. 

Viime aikoina olen toistuvasti himoinnut marokkolaista ruokaa. Päätimmekin tehdä kanapataa, jossa olisi joitakin marokkolaisia elementtejä: manteleita, jonkin sortin kuivattuja hedelmiä ja oliiveja. Mausteeksi ehdottomasti tuoretta minttua, juustokuminaa, kanelia ja inkivääriä. Lisukkeeksi keitettäisiin tietysti couscousia. 

Tätä kanapataa laittaessa tunsin villiä, lapsenomaista iloa: pataan sai heittää mitä erilaisempia ja mielikuvituksellisimpia aineksia. Vain pienen hetken mietin, voiko tämä toimia. 

Ennakkoluuloton kokeileminen kannatti: kanapata oli ihan toisesta maailmasta - ei ehkä Marrakechista mutta sieltä päin. Upean mausteista ja sitruunaista. Vahvaa ja pehmeää, lempeän elinvoimaista. 

Resepti on hyvin summittainen, mutta niin olimme mekin ja hyvää tuli. 













Marokkolainen kanapata


oliiviöljyä (ja halutessasi voita)
rasiallinen maustamattomia kanankoipia
halkidikioliiveja
kourallinen kuorimattomia manteleita
kuivattujaa aprikooseja
sipuli
valkosipulin kynsi
sitruuna
puolikas tuore chilin palko
tuoretta inkivääriä
hyvä kanaliemikuutio
1 tl juustokuminaa
1 tl  (tai vähän vähemmän) kanelia
1 tl kurkumaa
suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta minttua

Lisäksi:
couscousia


Kuumenna valurautapata liedellä. Pane kanankoivet polvesta poikki ja paista kanoihin väriä oliiviöljyssä tai oliiviöljyn ja voin sekoituksessa. Kuullota seuraavaksi sipuli ja valkosipuli padassa. Kuori ja raasta inkivääri ja lisää sekin pataan samoin kuin puolikas, pieneksi pilkottu chilin palko.

Pilko kuivatut aprikoosit ja lisää ne sekä oliivit ja mantelit pataan. Pese sitruuna hyvin ja leikkaa puolet siitä kiekoiksi pataan. Toisesta puolikkaasta voit vielä hiukan puristaa mehua pataan. Kaada pataan sen verran vettä, että saat tarpeeksi lientä. Lisää kanaliemikuutio ja  mausta juustokuminalla, kanelilla, kurkumalla ja mustapippurilla. Silppua joukkoon myös tuoretta minttua. 

Laita pata 225 asteiseen uuniin kannella peitettynä. Alenna hetken päästä lämpötila 180 asteeseen ja anna kanapadan hautua yhteensä noin tunti.

Kun otat padan uunista, tarkista onko mausteita ja sitruunaa tarpeeksi. Koristele tuooreella mintulla ja tarjoile couscousin kanssa.


2 kommenttia:

  1. Näitä marokkolaisia patoja on jostain syystä tullut vastaan todella paljon omassa selaimessani.. Aina vaan kauhistuttaa se kilometrin mittainen ainesosalista - ikinä kun ei vahingossakaan ole kaikkea kotona. Ehkäpä jonain viikonloppuna lähden kauppalistan kanssa kauppaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, pitkä ainesosalista saattaa aluksi kauhistuttaa, mutta onneksi sitä eniten kasvattavat mausteet. Hyvä puoli on, että luultavasti joitakin aineksia jää myös seuraavaa kertaa varten :).

      Poista