tiistai 18. maaliskuuta 2014

Paahdettu karpalo-pähkinämysli



Pakko tunnustaa, että olen todellinen myslimonsteri: luonnonjukurtti ja mysli on ehkä parasta aamu-, väli- ja iltapalaa mitä tiedän. Ja aina tekisi mieli ottaa pikkuisen lisää.

Kuitenkin kaupan mysli tuottaa usein pettymyksen. Yleensä pähkinöitä ja muita hyviä sattumia on suhteessa hiutaleisiin ja rusinoihin aivan liian vähän. Monesti kaupan mysleissä on myös ihan turhaa sokeria. Toisinaan innostunkin tekemään mysliä itse: silloin ainakin saa juuri sitä mitä tahtoo ja toisaalta mahdollisuuden kokeilla erilaisia yhdistelmiä. Tällä kertaa mysliini päätyi kuivattuja karpaloita, manteleita sekä hassel- ja parapähkinöitä. Tätä reseptiä voi siis muunnella oman makunsa mukaan käyttämällä eri pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä tai marjoja.

Paahtaminen tuo mysliin kivasti rapeutta ja makua. Paahtamisen myötä mysli ehkä hiukan muistuttaa huipputrendikästä granolaa, mutta häviää paakuttomuudessaan sille. Seuraavaksi houkuttaisikin kokeilla granolan tekemistä. Onko teillä antaa hyviä vinkkejä siihen?







Paahdettu karpalo-pähkinämysli


8 dl kaurahiutaleita
5 dl päkinöitä (esim. hassel- ja parapähkinöitä sekä manteleita)
2 dl kuivattuja karpaloita
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl kardemummaa
ripaus suolaa
vajaa dl rypsiöljyä
3 rkl juoksevaa hunajaa


Sekoita keskenään kaurahiutaleet ja pähkinät. Mausta kardemummalla, inkiväärillä ja ripauksella suolaa. Sekoita keskenään rypsiöljy ja hunaja.

Levitä kaurahiutale-pähkinäseos leivinpaperilla peitetylle pellille. Kaada päälle öljyn ja hunajan seos ja sekoita käsin siten, että nestettä imeytyy tasaisesti kaikkialle.

Paahda 175 asteessa noin 15-20 minuuttia, kunnes kaurahiutaleet ovat kauniin kultaisia. Sekoita mysliä muutaman kerran paahtamisen aikana ja ole tarkkana, ettei se pääse kärtsäämään.

Lisää kuivatut karpalot mysliin paahtamisen jälkeen.






2 kommenttia: